De Clivia met recht een prachtige WOW plant en wat zijn er een beauty's !!!
Nooit geweten dat er zo'n verscheidenheid in is. Gele-, rode-, oranje-, bruine-, roze-, witte-, groene-, met verschillende kleuren, opstaande-, hangende-, klok-, ster- of dubbele bloemen, wat een grote keuze !!
In mijn eerdere blogger staat mijn Clivia collectie, kruisingen van de verschillende soorten zaailingen. Zie de volgende link.
https://clivia-hobby.blogspot.com/2020/12/clivia-planten.html
Hoe meer foto's je bekijkt van verschillende Clivia "flowers", hoe meer je deze
plantensoort gaat waarderen. Een volwassen plant is een sterke en
makkelijke plant.
Ik vind dat het imago van deze plant zeker opgevijzeld mag worden en opnieuw in de picture mag komen te staan. De interesse in deze plant begint wakker te worden in Nederland.
Al wat vaker wordt de Clivia nu een hippe trendy plant op het internet genoemd. De bloemen maar ook het blad wordt weer steeds meer gewaardeerd. Een oudere plant is ook zeker een "Eye catcher". Van bijzondere bloemkleuren en vormen wordt hier nog weinig gesproken, maar dat zal denk ik ook niet lang meer duren.
Bijzondere Clivia's zijn zeker niet goedkoop, maar ze zijn wel ...... erg mooi! Voor een speciale kweekvorm is het dan wel even in de buidel tasten. Maar als een Clivia aanslaat kan hij een levenlang mee. 😍
De Clivia wordt verkocht als kamerplant, maar deze plant kan ook vanaf de ijsheiligen in mei tot de eerste nachtvorst in het najaar heel goed buiten staan in volledige schaduw.
Stel je eens voor, een grote volwassen plant vol in de bloemen of met de mooie rode zaaddozen bij je voordeur, onder een overkapping of op je schaduwrijke balkon. Zeker een mooie blikvanger waar je mee kan pronken.
|
voorbeeld: welke kleur of vorm bloem dan ook! |
Verzorging:
Een Clivia plant, stek of een zaailing moet in een goede luchtige, water doorlatende, grond geplant worden.
Ik meng een goede (niet plakkende) potgrond met perliet en wat kokosbodembedekking (coco snips). Op
zo'n manier dat het een een luchtige mix wordt. De Clivia mag niet
met natte "voeten" staan in een waterbodem. Wortels zullen
dan wegrotten. Dus vandaar een luchtige en goed waterdoorlatende
potgrond mix.
Eens in de ander halve week mag de plant flink water hebben en moet daarna dan goed uitlekken *. Ook is het voor een Clivia lekker om eens in een goede regenbui te staan.
Een keer in de maand voeg ik plantenvoeding NPK 20-20-20 toe aan het water, de planten groeien er goed op.
* In bloei trekken? Cool down!! Om de bloei te bevorderen is het goed dat ze een paar wintermaanden in een koele ruimte staan (rond de 10 graden) en weinig of spaarzaam water en geen voeding krijgen. Maar niet volledig laten uitdrogen. Ik merk dat wortels ook kunnen uitdrogen en daardoor afsterven. Dit was mij vroeger eigenlijk geleerd, dat een Clivia altijd droog gehouden moest worden. Maar het is niet helemaal waar. Het is dus alleen om bloei te bevorderen en dan alleen in de tijd dat hij in een koele ruimte staat. De winter van 2019/2020 verloopt zacht. Daarom heb ik deze winter drie bloeibare planten onder de overkapping in de tuin gezet. Uitkijken voor nachtvorst dat wel. Maar ze staan al drie weken gewoon buiten lekker koel. Al met al had dit nog geen effect op de planten. Eén is in februari 2022 tot bloei gekomen.
Vermeerdering:
Clivia's worden vermeerderd door zijscheuten van de plant te scheuren / snijden en uit zaad winning.
Wikipedia geeft aan dat ook de bladtop gestekt zou kunnen worden. Maar bij navraag bij een Nederlandse clivia kweker, blijkt dat dit voor een hobbyist eigenlijk onmogelijk is. Zelfs voor een gespecialiseerde kweker zou het zeer lastig zijn.
Ik heb het een paar keer geprobeerd met stekpoeder en in een stekbox geplaatst. Het lukt mij echt niet !
Bestuiven en kruisen:
De clivia soorten zijn met elkaar te kruisen. Als de bloem opengaat en de pollen c.q. het stuifmeel komt los, dan kan met dit stuifmeel bolletje, de stempel van de bloem worden bestreken. Dit kan het beste na zonsondergang en voor zonsopgang. Het schijnt dat de stamper dan het makkelijkst de pollen geleidt naar het zaadhok.
Als je de bloem met een andere clivia soort wil kruisen dan zal de stamper afgedekt moeten worden met bv een drinkrietje dat op maat geknipt is en dit voorzichtig over de stamper te schuiven.
De stuifmeel bolletjes van de bloeiende plant kunnen dan verwijderd of geoogst worden en komen dan niet op de stamper. Alleen het helm met rijp stuifmeel kan in een open potje opgevangen worden door ze met een pincet te "plukken". Open, omdat het een paar dagen in een droge koele ruimte moet drogen. Daarna moet het goed afgesloten worden en in de koelkast bewaard worden, als het binnen een aantal dagen wordt gebruikt. De stempel kan met het stuifmeel van een andere clivia soort of kleur bestoven worden. Van een andere clivia die ook op dat moment bloeit of van stuifmeel wat eerder gewonnen is van een andere clivia. Wil je de clivia kruisen, dan kan de stempel van de bloem beter al voor dat het stuifmeel van de eigen bloem los komt bestoven worden met het stuifmeel van een andere clivia. Of de stempel na het bestuiven met een rietje beschermen, als het stuifmeel van de betreffende bloem geoogst moet worden. Ook worden wel de eigen stuifmeel bolletjes van de bloem voortijdig weggenomen voor dat ze opengaan, zodat er geen zelfbestuiving kan zijn.
Oogsten:
Van de bloemen die de clivia in het voorjaar heeft gehad kan goed zaad gewonnen worden. Als de voorjaarsbloemen bestoven worden zullen er zich bessen vormen op de bloemsteel. Deze bessen groeien en rijpen van zo'n half jaar tot 8 maanden later. Lange tijd zijn ze groen en zullen uit eindelijk rood tot donker rood, geel of oranje verkleuren.
De bessen kunnen dan geoogst worden als de bessen zacht zijn als je er in knijp. Het zaad/de pit dat in de bes zit moet schoongemaakt c.q. gewassen en met bv keukenrol papier afgedroogd worden. Eerst haal je het zaad uit de bes. Leg dan het zaad een half uur in water waarna het "hoesje" van het zaad verwijderd kan worden. Daarna het zaad met keukenpapier afdrogen en in een geventileerde box bewaren.
Zaaien:
Van een buitenlandse kweker weet ik dat zij met zaaien beginnen twee weken na de oogst. Volgens hun zeggen doen sommige telers het gelijk na het oogsten, terwijl andere enkele maanden wachten tot de omgevingstemperatuur in het voorjaar stijgt. Zelf heb ik het met mijn eerste eigen zaden dat gelijk gedaan. Twee weken laten begon de ontkieming.
De beste ontkiem temperatuur is 22 tot 25 graden Celsius. Zaaien kan volgens zeggen tussen vochtig keukenrol papier, in gesteriliseerd zand in plastic containers.
Zaaien deed ik eerst in een mengsel van zaai en stek grond, grofzand en Perliet. Dat werkte niet heel goed. Ook wellicht omdat ik eerst de grond toch wat te droog hield. Nu ben ik in vochtige kokosgrond gaan zaaien, wat beter werkt. Deze grond heb ik in de magnetron van te voren goed verhit. Zo heet, dat het niet vast te pakken was. Ik wilde elke spoor van schimmel, bacterie of insect in ieder geval gedood hebben. Want de zaden die moeten ontkiemen zijn erg gevoelig voor schimmels en bacteriën.
Plaats de zaden boven op het grondmengsel en zet de afgesloten containers op een warme plek om de ontkieming te stimuleren. Bijvoorbeeld op de koelkast in de nacht en overdag op een lichte warme plaats, maar kijk uit met zon op de kweekbak. Zelf plaats ik de zaden op de vloerverwarming onder een kastje. Zodra het blad ontstaat zet ik ze overdag in het licht. Dat is nadat zich eerst de wortel heeft gevormd.
|
5 augustus 1e groei zichtbaar. Twee weken daarvoor gezaaid. |
|
24 augustus (grond te droog gehouden, daardoor langzame start) |
Als je sneller resultaat wilt zien, dan is een elektrische warmte mat onder de zaai trays in de container een goede optie. Maar kijk uit dat de grond en de lucht niet boven de 24 gr. Celsius komt.
Als ze ontkiemt zijn blijven ze in de kweekbak totdat het blad een lengte van 5 tot 10 cm heeft, dan kunnen ze in de open lucht geplaatst worden. Let wel het gaat hier om Nederland, ik kan mij voorstellen dat het in de tropen anders zal zijn. Omdat het schaduwplanten zijn moeten kweekbakken wel op een schaduw rijke lichte en warme plaatst staan. Houd de grond vochtig maar niet te nat. Een lichte ventilatie van de kweekbak of box is wel nodig omdat anders zaden kunnen gaan rotten. En daar zijn ze veeeeeel te duur voor.
Ik heb al eens honderd euro van alleen maar 7 zaden van bijzondere kruisingen verrot gehad. Eigenlijk kan je dus beter een jonge plantje met in ieder geval 2 a 3 blaadjes van een speciale Clivia variatie kopen.
De ontkiemende zaden van bovenstaande en onderstaande foto's, daarvan heeft het uiteindelijk maar één zaailing het overleeft. Na een half jaar kwam er een bacterie in de jonge plantjes. Weg!!
Op Marktplaats.nl zie je zo heel af en toe wel eens een speciaal Clivia's soortje voorbij komen. Je moet echt geluk hebben.
Maar kijk uit! Goedkope zaden van speciale kleuren worden daarop aangeboden, hoe het aangeboden wordt lijkt heel veel op de zaadpakketten die op Aliexpress.com, Bangood of iets dergelijks staan. Aangeboden met een leuk fotootje waarop een mix van bloemkleuren staan. De zaden zijn zo goedkoop dat ik betwijfel of er wel in zit wat het aangeeft. Ik heb wel eens zaad van Hoya's op Aliexpress gekocht, voor weinig geld, maar wat er in zat weet ik niet, maar zeker geen Hoya zaad. Een ding, het is nooit duidelijk welke kruising het betreft en of het vers gewonnen zaad is. Je moet het maar afwachten of het kiemkrachtig is en zo ja wat er dan uit komt! En dat is jammer, want als de kruising bekend is, dan kan je ook een bepaalde verwachting hebben van wat de kruising zal opleveren. En dat is leuk en spannend! Welke "beauty" zal er uit voortkomen ??
|
14 september |
Zaailingen uitplanten:
Het is wel geduld hebben wat betreft de groei. Het zijn geen hele snelle groeiers. Als de zaailingen wat groter worden dan pot ik ze op in potjes van rond 14 cm. En na twee jaar in potten van > 20cm.
|
zaailingen 24 oktober |
Wel moeten zaailingen het niet droog hebben, de kans dat een vorm van "verwelkingsziekte c.q. bacterie" dan toeslaat is aanwezig. Dit heb ik al bij meerdere zaailingen gehad. Zo jammer als je jonge plantje op eens dood gaat. Zodra het blad een bruin-glazige plek laat zien zijn ze in een week dood. Eigenlijk niet meer te redden. (Gelijk scheiden van de andere zaailingen i.v.m. overdragen van besmetting of weggooien.) Ik vermoed, dat ik de zaailingen te droog gehouden had en waardoor ze verzwakt en vatbaar werden. Maar al doende leert men.
Eens in de anderhalf a twee weken de jonge plantjes een keer goed nat gieten en goed laten uitlekken kunnen ze prima hebben. (ze staan dan niet meer in kweekbakken) De grond van jonge plantjes zeker niet laten uitdrogen en nooit in de zon. Een keer in de maand voeg ik plantenvoeding NPK 20-20-20 toe aan het water. In een jaar tijd zijn de overlevenden al mooie plantjes geworden.
Als de planten een paar jaar zijn dan zijn ze ook sterker en kunnen ze een korte tijd droogte wel aan. Maar ja dit zijn wel ervaringen van een leek. Of kwekers dit allemaal aanraden, ???, bij mij is de groei in ieder geval nu succes vol.
|
anderhalf jaar oud |
|
anderhalf jaar oud |