17 augustus 2018

Clivia zaad / zaailingen

In April heb ik 7 verschillende zaden van Clivia kruisingen gekocht. In Juli werden deze zaden van kruisingen vers geleverd. Elk zaad was netjes verpakt per zakje en netjes vermeld welke kruising het betrof. Op 20 juli '18 gezaaid. Na 10 dagen ontkiemde de eerste, na vijf weken de andere zaden.


Kruisingen:


Clivia Apricot Hearts
Clivia Brilliant


                  X ()









Clivia Lingerie ()
Clivia Secret Desire


 
X









Clivia Group II Yellow

Clivia Hattori Blush

 
 X  () 










Clivia Vico Pink ()
Clivia Vico Pink Darling



   X









Clivia 777 Magic
Clivia Saffron ()




X








Clivia Fairytale (albino seedling ())
Clivia 777 Green Wizard




    X


 





Clivia 777 Green Wizard
Clivia Copper Queen F1



X








Een zaailing, Vico pink x Vico pink darling, ontkiemde eerst en kreeg een klein worteltje. Maar het aanhangende zaad begon na enige tijd zwart te worden en bleek rot te zijn. De zaailing kon dus geen voeding meer uit het zaad halen. Nog lange tijd had het worteltje een beginnende groen groeipuntje. Eind november ging de zaailing dood.

De kruising Fairytale x 777 Green Wizard, blijkt een albino zaailing te zijn. Albino zaailingen gaan dood volgens sites van Clivia kwekers. Tot opheden 29 november 2018 is het nog steeds een kleine zaailing dat leeft. Weliswaar heeft het nog steeds het zaad aan zich hangen. En het zaad is nog steeds niet verschrompeld zodat het plantje nog voeding ontvangt uit het zaad. Waarschijnlijk zal dit albino plantje dood gaan als het zaad is verschrompeld en er geen voedingstoffen meer in zitten.

Op 15 augustus heb ik nog twee zaden van de onderstaande kruising besteld. Op 29 augustus 2018 ontvangen (ontving er drie) en 30 augustus gezaaid. Op de verpakking zat een sticker van de buitenlandse douane, met de tekst drie zaden clivia Minata ontsmet. Ik was eigenlijk bang dat de zaden waren bestraald om te ontsmetten en dan dus niet zouden ontkiemen. Maar op 23 september zag ik dat twee zaden een wortelspruit maakte. 😅 Ook maakt het derde zaad op 1 oktober een spruit. Uiteindelijk is één zaailing uitgegroeid tot een mooie plant.

Clivia Florid White Lips
Clivia Versacolour Pink Pastel











Op 10 augustus heb ik onderstaande zaailing kruisingen besteld. Drie bladig plantjes.

Clivia Chubb Jade Eyed Pretty Pink
Clivia Chubb Pretty Pink Dark Green Throat





()





En Clivia Shima Fu Variegated bij de zelfde persoon.


Op 24 augustus kreeg ik van USPS bericht dat de twee kleine plantjes worden vastgehouden bij de douane op luchthaven Schiphol-Amsterdam. Afwachten wat hoe de zending verder gaat? Een week later 30/8 lijkt het pakketje weer vrijgegeven te worden door de douane volgens het postbedrijf, maar het is nog niet in verdere verzending geregistreerd. Of dit nog goed komt?

Nee dus! 😞

Op 31 augustus zijn de twee zaailingen weer in New York en 5 september weer bij het bedrijf dat mij de plantjes verkocht.
Het bedrijf vergoed mij de retour gezonden zaailingen niet. Al met al leuk geprobeerd, maar het is lucht voor mijn geld geworden.


Op 12 september nog een bestelling gedaan. Twee ontsproten zaden van de onderstaande kruising. En een éénblads zaailing. Zie onderstaande kruisingen.  

Clivia Peach Mystery
Clivia Wittig Twist

Clivia Tipperary Peach


Clivia Cameron Peach

X








X




 
Op 21 september viel het pakketje door de brievenbus. 😃
Inderdaad twee mooi ontsproten zaden en een fris éénblads zaailing. Verder had de verkoper een ontsproten "verrassings-" Clivia zaad bijgevoegd. Een kruising van Clivia Bonny Girl met Clivia Pink Minx. Een leuke attentie.
                                                                               
Clivia Bonny Girl
Clivia Pink Minx




X





Omdat de laatste zaden in goede orde zijn ontvangen heb ik gelijk (21 september) nog vier ontsproten zaden bij deze zelfde persoon besteld. Een kruising die mij ook mooi lijkt. Op 3 oktober viel het de enveloppe op de deurmat.
Clivia Cream 'n Green Waltz
Clivia Cransley Peach




X







Deze beschrijving van Clivia Cransley Peach vond ik op het internet.

Deze Clivia is een door Meg Hart geregistreerde cultivar. De grootmoeder van haar schoonmoeder, Mevrouw Ross, heeft deze vorm met roze keel in de periode 1900-1900 gevonden tijdens een picknick. Mevrouw Ross woonde op de boerderij Riversdale in de Natal Midlands net buiten Howick. Dit zou kunnen betekenen dat zij de Clivia heeft gevonden in het Karkfloof gebied of op de hellingen van de Drakenberg Eastcourt in Thambamphlope (Witte Berg) Zuid Afrika.  De specie werd behoorlijk gecultiveerd. Al de dochters van Mevrouw Ross kregen bij hun trouwen een zijscheut van de perzik kleurige Clivia. Het is een laatbloeiende Clivia met bleke perzikkleurige bloemen die donkerder worden naar mate de plant ouder wordt. De bloemen zijn groot en het zijn  er maar een aantal per scherm.

Gezien mijn eerste bestelling die aangekomen is, en dus goede ervaring, heb ik in september ook nog onderstaande kruisingen besteld. Ik denk dat dit bijzondere kruisingen zijn waarmee ik in de toekomst wellicht ook kruisingen kan maken. Op 4 oktober had ik ze al in de bus liggen. 👍👌


Clivia Cransley Peach
Clivia Emerald Glow (Hirao spec.)




X








Clivia Belle off the Ball
Clivia Alex Peach



X









Clivia Ethereal Artis
Clivia Bold Creation




    X








Clivia Casper Ghost
Clivia Peach Mist



   X









Clivia Lambada X Sibling
Clivia Yellow X Lambada (blijkt bontbladig)



   X









Clivia Fire 'n Lime
Clivia Fire 'n Lime

 

   X









Clivia Rainbows End
Clivia Golden Waltz



   X

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten